Bogactwa rzodkwi

Każdy, kto ucierał na tarce obraną z czarnej skórki białą w środku rzodkiew wie, jak ostry i przykry wydziela zapach. Te jej lotne substancje to silnie działające bakteriobójcze fitoncydy, ale i towarzyszące im gazy. Rzodkiew jest bardzo zasobna w siarkę. Ma jej 400 mg% (chrzan 248—500 mg%), brukselka (165 do 500 mg%), a suszone ziarno soczewicy nawet aż 700 mg%; rzeżucha ma tyle samo siarki co rzodkiew. Siarka na pewno pomaga cebulkom włosowym, jeśli wykazują jej braki. Ale wpływa również korzystnie na wątrobę. Kto nie zetknął się z Raphacholinem? Rzodkiew zwie się po łacinie Raphanus safvus, i stąd taka właśnie nazwa żółciopędnego leku, produkowanego na bazie soku z rzodkwi.
A co jeszcze, poza siarką, jest w rzodkwi? Mnóstwo potasu, bo aż 487 do 900 mg%, niewiele sodu, bo tylko ok. 40 mg%, dużo wapnia (80 mg%), trochę magnezu (ok. 15,1 do 100 mg%), mało fosforu (80 mg%) i sporo chloru (100 mg%). Witamin w rzodkwi nie ma wiele. Jest trochę
witaminy A (120 j.m.) i C (10 mg%).
Rzodkiew jest wyraźnie zasadotwórcza ( + 5). 100 g dostarcza 40 kcal (167 kj). Są też w niej zawarte różne mikroelementy, ale niedostatecznie jeszcze zbadane. Wspomnijmy o jednym. Rzodkiew należy do nie najuboższych źródeł manganu (2—10 mg/ kg), który ponoć też sprzyja włosom, ich urodzie i zapobiega siwieniu. Ale jest potrzebny nie tylko włosom, jego sole zwiększają aktywność wielu enzymów. Odgrywa też dużą rolę w przemianie węglowodanów oraz tłuszczów zwierzęcych. Przy okazji warto dodać, że najwięcej manganu rpa herbata, bo 150 do 900 mg/ kg, a także żurawiny (od 40 do 200 mg/ kg) oraz pieprz (65 mg/ kg). Człowiek potrzebuje tego pierwiastka bardzo niewiele, choć nie może się bez niego obejść. Także drób przy niedoborze manganu choruje na poważne zniekształcenia kości nóg i skrzydeł, uniemożliwiające poruszanie się (choroba, zwana perosis lub slippet tendon), a konie cierpią na niedokrwistość.
Nadmiar manganu jest też szkodliwy, choć w praktyce raczej rzadko się z nim stykamy. A niedobór bardzo łatwo uregulować, jadając odpowiednie produkty w mangan zasobne. O żurawiny wprawdzie coraz trudniej, ale o herbatę — nie, a rzodkiew wchodzi w modę na całym świecie, więc i u nas warto ją spopularyzować