Marchwiane bogactwa

Jesteśmy już tak przyzwyczajeni do widoku pomarańczowej marchewki, że wydaje nam się, iż od setek lat była taka sama. Tymczasem marchew — jaką znamy — jest warzywem „udomowionym” później niż ziemniaki. Poza tym wcale nie musi być koloru, który my określamy jako marchewkowy. W starożytności była rozpowszechniona marchew biała, a purpurowe korzenie dotąd cieszą się wielkim powodzeniem na Wschodzie. Karierę w Europie rozpoczęły korzenie żółte. Wszystkie te marchwie to mutanty. A pomarańczowa pochodzi od mutanta marchwi purpurowej. Wyhodowano go w Holandii w XVII w. i rozpowszechnił się w całej Europie dopiero w następnym stuleciu..Owszem, marchew purpurowa była znana wcześniej, ale też dopiero w XIV—XV w. Jeden z ówczesnych autorów pisał z Anglii do Francji: „Marchewki są to czerwone korzenie sprzedawane na targu w pęczkach. W każdym pęczku jest jedna marchew biała” ).
Dziś Europę i Amerykę opanowała marchew „pomarańczowa” („marchewkowa”), choć też w najrozmaitszych odmianach, formach i kształtach.