Czosnek-naturalny antybiotyk

Działa jak antybiotyk. Uczony radziecki Borys Tokin odkrył kilkadziesiąt lat temu, że czosnek ma najwięcej ze wszystkich roślin fitoncydów. Są to substancje lotne, o własnościach zabójczych dla takich żywych organizmów, jak bakterie czy nawet owady. Np. fitoncydy czeremchy, w okresie jej kwitnienia, zabijają wiele owadów. Najsilniej działają fitoncydy’ w momencie, gdy wyzwalają się z miąższu roślinnego. Czyli, najskuteczniejszy jest czosnek wówczas, gdy go jemy natychmiast po zmiażdżeniu lub posiekaniu i jeszcze dokładnie gryziemy. Naturalnie, że w innych postaciach, np. w winku czy potrawach, też ma właściwości lecznicze, ale już nie tak intensywne.
W niemieckim miesięczniku medycznym z marca 1950 r. dr J. Kłosa podaje, że olejek czosnkowy zabija niebezpieczne bakterie w przewodzie pokarmowym, nie atakując innych, korzystnych dla zdrowia. Podaje on także fakt, że 2 g olejku czosnkowego rozpuszczone w 1 I wody i używane jako krople do nosa leczą katary, grypy, zaziębienia itp. Ponadto fitoncydy zabijają bakterie gruźlicy i dyfterytu. Niestety zawsze się znajdą tacy, którzy będą woleli chorobę od czosnkowej kuracji.