Czarna jagoda

Jest to owoc leśny powszechnie łubiany i znany. Wiadomo, że świeże jagody działają lekko rozwalniająco, a suszone, np. w formie naparu lub wywaru — wprost przeciwnie. Ale mają one wiele jeszcze innych zalet.
Zacznijmy od liści. Znane w lecznictwie jako Folium Myrłilli zawierają 4—6% soli mineralnych, z czego ponad połowę stanowi potas, 8% — wapń, więcej niż 6% — magnez, a także sporo żelaza i fosforu. Mają też związek, zwany roślinną insuliną, i wiele innych cennych składników. Toteż poleca się je same lub w mieszankach (np. „Diabetosan”) przy cukrzycy, przy przewlekłych zaburzeniach trawienia, biegunkach, nudnościach, schorzeniach pęcherza itp. Przygotowując z nich napar, bierzemy 30 g liści na 1 I wody, a odwar przyrządzamy z 50—80 g liści, zalewając je 1 I wody i popijając po trochu w ciągu całego dnia.
Owoce czarnej jagody są dość zasobne w potas (od 62 do nawet 300 mg%), żelazo (0,7 mg%), siarkę (40 mg%) i wapń (15 mg%), ale mają stosunkowo niewiele magnezu (3 mg%) i fosforu (5 mg%). Są zasado- twórcze ( + 1), zawierają po trochu niemal wszystkie witaminy: witaminę A (258 j.m. w 100 g), B1, B2, PP, C (14,7 mg%) oraz ślady witamin P i D. Poza tym w ich składzie znajduje się antocjanowy glikozyd myrtillina (to ona tak świetnie barwi), sporo pektyn i innych związków.
Czarne jagody działają bakteriobójczo, szczególnie niszczą Escherichia • coli oraz niektóre szczepy Staphylococcus. Świeże owoce oraz odwary (kompoty) działają u dzieci i młodzieży przeciwrobaczycowo (Ascaris, Oxyuris). Fitoterapia poleca podawanie dzieciom czarnych jagód (także soków, przetworów) w dużej ilości przez 1—2 dni, a potem kilkakrotnie.
przez 2—3 tygodnie. Ciekawe, że wydalany kał zatraca przykrą, skatolową woń, gdy się jada więcej tych owoców. Świeżego soku czernic można pić 300—500 g dziennie, traktując go jako lek.
W 1 kg świeżych jagód jest 2—3 g garbników, ale w suszonych ta ilość znacznie wzrasta. Toteż susz niejako garbuje błony śluzowe jelit, uszczelniając je i zabezpieczając przed wchłanianiem jadów, a równocześnie uspokaja trzewia, zwalnia ruchy robaczkowe jelit, neutralizuje w nich nadmierną fermentację i działa bakteriobójczo. Stąd poleca się suszone czernice przy biegunkach. Obniżają także poziom cukru we krwi.