Co jest w czosnku?

Po łacinie czosnek zwie się Allium a zawarty w nim swoisty glikozyd zwie się allina. Otóż to ona, pod wpływem enzymu allinazy, rozpada się na fruktozę i allicynę — lotny związek siarkowy o silnym, charakterystycznym aromacie i właściwościach bakteriobójczych. Ponadto w czosnku jest 10 do 24,8% węglowodanów, 5,6% białka, 0,1% tłuszczu. Z witamin jest mnóstwo (6.500 j.m. w 100 g) witaminy A, ale w liściach, bo w ząbkach nie ma jej wcale. Czosnek zawiera sporo Witaminy Bi, ślady B2 i 12—20 mg witaminy C w 100 g. Jest to warzywo bardzo bogate w składniki mineralne, np. ma w 100 g — 514 mg potasu, 11 mg sodu, 85 mg wapnia, 24 mg magnezu i aż 5,4—6,3 mg żelaza, 16—19 mg fosforu, 70 mg siarki. Ponadto — trochę jodu, manganu, miedzi, boru, molibdenu, kobaltu i cynku, a także enzymy, związki o działaniu hormonalnym niewielkie ilości — nawet — radioaktywnego uranu. Jest zasadotwórczy.